LAWATAN BAS PINTAR KE SMK ARAU

18 – 19 September – Kunjungan bas PINTAR adalah suatu usaha untuk mempromosikan teknologi dan dunia tanpa sempadan terutama pada pelajar-pelajar luar Bandar. Pihak sekolah rasa berbesar hati dan rasa amat bertuah kerana terpilih dalam siri lawatan ini. Semua pelajar dapat merasai pengalaman menaiki bas pintar selama 2 hari mereka berada di sini.

PINTAR adalah singkatan kepada Promoting Intelligence, Nurturing Talent and Advocating Responsibility adalah program sekolah angkat untuk meningkatkan kecemerlangan akademik di sekolah-sekolah luar bandar. Sejak dilancarkan, PINTAR telah melaksanakan banyak aktiviti untuk meningkatkan kualiti sekolah-sekolah di bawah program ini. Pelajar banyak diberi pendedahan mengenai aktiviti berasaskan STEM, terutamanya pembelajaran berasaskan robotik dan IOT.